Onze bonbons zijn niet alleen heerlijk, maar ook éérlijk gemaakt van UTZ certified chocolade. Dat smaakt dubbel lekker!

Waar komt het woord ´chocolade´ nou eigenlijk vandaan? De Azteken (Meso/Amerikaanse beschaving die bestond tussen circa 1200 en 1521 in het huidige Mexico) dronken een chocoladedrank, xocoatl, vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment.

In 1585 werd chocolade voor het eerst op commerciële schaal van Veracruz naar Sevilla vervoerd. Chocolade werd toen alleen gedronken, waarbij de Europeanen (toen al zoetekauwen) er suiker aan toevoegden en de chilipeper weglieten. In de 17e eeuw was chocolade een luxeproduct dat vooral gebruikt werd door de adel. De Spanjaarden die in Amerika woonden ontdekten dat ze lekkere chocoladekoekjes konden bakken door suiker aan de cacaopasta toe te voegen. Ze konden de bereidingswijze van chocolade bijna een eeuw lang geheimhouden.

De eerste chocoladefabriek verrees in 1728 in Engeland. Precies een eeuw later deed Casparus van Houten sr. een belangrijke uitvinding waarmee op eenvoudige wijze het vet van de cacaomassa kon worden gescheiden. Deze techniek kreeg wereldwijd navolging. De naam van Houten komt nog op veel emaille bordjes en cacaoblikken terug.

Onze geschiedenis

Al ruim 20 jaar zijn wij het adres voor heerlijke bonbons, rumbonen, kersen op steel, verschillende soorten truffels, nougatineflikken, sinassnippers, gemberbolletjes, pindarotsjes, smeltchocolade, hagelslag, chocolade spekjes, caramelbrokken en diverse gelegenheidschocolade zoals geboorteflikken en paas– en kerstchocolade én suikervrije bonbons! Ooit begonnen onder in een kelder op het Rapenburg, uit pure enthousiasme en liefde voor chocolade. Nu alweer ruim negen jaar een winkel op de Lange Mare. In deze straat vindt u alles wat leuk en gezellig is: een bloemist, een slager, een bakker, een Italiaanse delicatessenwinkel, een kapper, restaurant, cafe, brasserie en het lekkerste winkeltje van Leiden: Van Lith chocolatiers. Via de Lange Mare loopt u zo het centrum van Leiden in.

Onze verpakkingen

We hebben onze standaard doosjes van 250 gram, 350 gram en 500 gram. Prima doosjes om onze heerlijke bonbons in te bewaren. Wilt u een keer wat anders? Dat kan, rood, groen, oranje, geel, een lintje en een strikje erom en u heeft een mooie verpakking met een nog leukere inhoud waar u iemand zeker blij mee maakt! Ook voor een kleinigheidje kunt u bij ons terecht. Twee bonbons in een gouden doosje of een mooi zakje. Leuk als bedankje bij een bruiloft of als afscheid op uw werk. En wat dacht u van een kilo bonbons, extra voordelig en ideaal als traktatie op het werk voor uw verjaardag.

Het keurmerk UTZ CERTIFIED

UTZ CERTIFIED is een keurmerk voor maatschappelijk verantwoord geproduceerde koffie, cacao en thee. De organisatie stimuleert de boeren voor het doorvoeren van sociale, economische en milieutechnische verbeteringen. Voorbeelden hiervan zijn een duurzamer gebruik van de grond, het weren van milieuonvriendelijke bestrijdingsmiddelen en het naleven van arbeidswetgeving. UTZ CERTIFIED werkt nauw samen met Solidaridad, die de boeren ter plekke opleidt en begeleidt bij het aanpassen van hun werkwijze. Het certificerings- en traceerbaarheidsprogramma van UTZ CERTIFIED zorgt ervoor dat duidelijk is dat cacao maatschappelijk verantwoord is geproduceerd. Naast Solidaridad ondersteunen ook Oxfam Novib en WWF Internationaal het UTZ CERTIFIED programma.